Ова јадење е оптимизирано за 14 порции. Количината и времето може да треба да бидат различни. Овде можете да најдете повеќе информации за прилагодените големини на порција
Ако количините се зголемат, времето за готвење може да се продолжи, па повторно погледнете. Користете вода и зачини најпрво и додајте повеќе подоцна ако е потребно.
Измешајте ги мелените ореви и 100 гр. шеќер а потоа во плех започнете да редите: 2 кори, па смесата од шеќер и ореви и така по ред додека да го наполните плехот. Исечете ја баклавата на коцкички или триаголници.
Маслото и маргаринот заедно растопете ги во помало тенџере и потоа прелијте ја исечената баклава, па оставете 10-ина минути за баклавата да ја впие маснотијата.
Баклавата печете ја на 180С додека да добие златна боја.
Напаравете прелив за баклава од мешавина вода, шеќер и сок од два лимони, преливот гответе го на слаб оган 7 до 10 минути кога ќе започне да врие.
Оладената баклава прелијте ја со преливот и оставете ја да отстои.
Кликнавте на врска од трета страна и ќе ја напуштите страницата. Ние немаме контрола над платформите на трети страни и не ја поддржуваме ниту прифаќаме одговорноста за нив, вклучувајќи ја нивната содржина, точност или функција. Вие комуницирате со овие поврзани платформи на ваша сопствена одговорност. Ние не прифаќаме одговорност или обврска за ваквите платформи на трети страни и нивните услови на користење. Прочитајте повеќе во нашите Услови и правила на користење