Билките не само што се користат во кујната, туку тие исто така се користат и во медицината. Нивното консумирање има бројни придобивки, како подобрување на циркулацијата и варењето. Нивната силна арома се должи на некои масла присутни во нивните ливчиња или нивното стебло. Затоа, ароматичните билки имаат важна улога и во ароматерапијата и во правењето парфеми. Во кујната, билките може да се користат свежи или сушени. Иако свежите имаат посилна арома, со мало прилагодување на рецептите можете да добиете исто толку вкусни јадења и кога користите сушени билки. Билките лесно се одгледуваат дома, дури и ако немате зеленчукова градина - може да се одгледуваат во искористени конзерви или во мали саксии.
Ова е листа на најпопуларните билки:
- Магдонос - Магдоносот често се користи за декорација на оброците (како хумус или супи), но може да се користи и во салати, наместо вообичаените листови зелка или марула. Можете исто така да користите мешавина од маслиново масло, сок од лимон, магдонос и зачини за да подготвите месо на скара.
- Босилек - Босилекот е одличен во салата со домати, моцарела и балсамико, но е незаменлив во песто и тестенини.
- Копар - Копарот има силен вкус и е одличен во комбинација со јадења што содржат компири или павлака.
- Оригано - Ориганото е одлично за морска храна и црвени сосови.
- Нане - Нането е едно од најкористените ароматични билки, бидејќи може да се користи во солена храна, но и во десерти. Иако е совршен избор за јагнешко месо, можете да користите лисја од нане за украсување десерти или лимонада.
- Рузмарин - Рузмаринот најчесто се користи за украсување на печен компир или јагнешко месо.