Планирајте ги сите оброци во неделата. Ова не само што ќе ги ограничи непотребните набавки и отпадот од храна, туку и ќе ве придржува до поздрава исхрана.
Никогаш не купувајте гладни. На овој начин имате многу помала шанса да го наполните фрижидерот со непотребни и нездрави производи. Купувањето преку Интернет е добра опција да се фокусирате и да избегнете непланирани купувања. Ако купувате во супермаркет, направете список однапред. Не е проблем да се купат поголеми количини месо, риба и пилешко, бидејќи тие можат да бидат замрзнати. Истото важи и за производи со долг рок на траење - мешунки, конзервирана храна. Сепак, земете го само она што ви треба од свежо овошје и зеленчук. Во спротивно ќе мора да фрлите храна.
Сезонското овошје и зеленчук не само што е поевтино и, туку и повкусно. Можете да истражувате локални производители и храна преку Интернет. Ако ви треба овошје и зеленчук кои не се карактеристични за сезоната, изберете замрзнати. Замрзнатиот зеленчук ги задржува своите квалитети и хранлива вредност. И замрзната риба честопати е многу поевтина од свежата, па затоа е добра опција. Можете исто така да замрзнете некои неискористени производи, како што се кафеавите банани. Замрзнат остаток од зеленчук може да се додаде во супи или чорби, а бананите се одлични за смути или леб од банана. Само задолжително означете ги со датумот на замрзнување.
Организирајте ги вашите резерви така што секогаш имате при рака здрави производи. Зошто да не подготвувате евтина, брза и здрава храна од замрзнувачот и орманот, наместо да нарачувате за дома? Складирајте здрава конзервирана риба (туна, лосос, сардини), конзервирани мешунки и зеленчук, ориз од цели зрна, тестенини, тестенини и други житни култури.
Уште поудобно е ако имате ориз од цели зрна за микробранова печка или MAGGI нудли со цели зрна . Јадете повеќе растителни протеини. Мешунките (грашок, грав) се одличен извор, а содржат и влакна наклонети кон цревата, железото и витамините од групата Б. Можете да користите мешунки за да замените половина од количината мелено месо во рецепти како Болоњезе и целосно да го замените месото со грав еднаш или два пати неделно.