Според изгледот, постојат неколку сорти модар патлиџан, и ова е причината зошто модриот патлиџан првично се користел како украс за градината. Но, сите ние го познаваме модриот патлиџан како зеленчук со сјајна, темно виолетова боја. Модриот патлиџан е богат со хранливи материи корисни за организмот, витамини и минерали. Богат е со витамините Ц, К и Б6, магнезиум, фосфор, влакна и калиум. Па така модриот патлиџан е добар за варењето, метаболизмот и може да биде силен сојузник против анемија.
Трикови за готвење модар патлиџан
Покрај здравствените придобивки, модрите патлиџани се одлични за додавање дополнителен вкус и текстура. Токму поради нивната текстура можат да го заменат месото во некои јадења.
При изборот на совршен модар патлиџан за вашиот рецепт, обидете се да изберете зеленчуци со помала големина, бидејќи тие нема да бидат толку горчливи. Меѓутоа, ако модриот патлиџан е поголем и сакате да го избегнете неговиот горчлив вкус, исечете го модриот патлиџан на парчиња и посипете малку сол. По некое време, исцедете ја течноста која ја пуштиле и измијте ја солта од нив.
Модрите патлиџани се одлични во комбинација со сосови од домати, па можете да ги користите во паста, лазања и мусака. Друг начин да се подготви модар патлиџан е на скара, попрскан со сол и бибер или омилените зачини. Можете да ги јадете како гарнир или во сендвичи, со сос од моцарела и песто.
Исто така, ако сакате зеленчук за гарнир кој ќе го подготвите во рерната, ставете парчиња модар патлиџан во тава и одозгора посипете малку песто. Во истата тава можете да готвите и пилешки гради или риба, а со тоа ќе имате вкусно јадење и помалку садови за миење!
Иако има многу рецепти кои содржат модар патлиџан или во кои можете да го додадете, рататули останува едно од најпопуларните јадења. Ова е француско јадење кое содржи парчиња домати, модар патлиџан и неколку видови тикви, во сос од домати.