Придобивките од морковите
Најпознатиот бенефит од морковите е високата содржина на витаминот А, кој е сојузник за видот. Покрај тоа, морковите се извор на антиоксиданти, растителни влакна и бета-каротин, супстанција која на морковот му ја дава неговата специфична боја . Во морковите исто така има и железо, витамин Ц и калиум . Поради сите овие супстанции, морковите можат да го подобрат варењето и имунитетот. Покрај тоа, тие се одлични за циркулација и, воопшто, за здравјето на срцето. Покрај тоа, во морковите има хранливи материи кои можат да помогнат во заштитата на забите од бактерии и можат да помогнат во регулирање на проблемите со непцата или забите.
Методи на подготовка
Морковите се вкусни и многу разновидни, бидејќи можете да ги готвите во рерната, можете да ги додадете во салати и сокови или можете да ги користите во одредени рецепти за десерти, како што е тортата од морков. Морковите се исто така клучна состојка во супите и чорбите.
Сурови моркови
Кога сакате сок од овошје и зеленчук, можете да ги комбинирате морковите со речиси сѐ, но една од највкусните комбинации е морков и јаболко! Исто така, ако сакате повеќе хранливи материи во салатата и уникатна текстура, можете да изрендате или да исечете неколку моркови на ленти.
Готвени моркови
Печените моркови можат да бидат вкусен гарнир кога ќе ја изберете вистинската комбинација. Откако ќе исчистите неколку моркови, ставете ги на хартија за печење во тава и посипете маслиново масло, мед, сол и бибер. По 40 минути на 175 ° C, ќе уживате во вкусно јадење! Послужете со добро зачинето пилешко или во топла салата.
Моркови во десерт
Ако ви се допаѓа вкусот на тортата од морков, но претпочитате да направите поедноставен десерт , можете да додадете рендани моркови на вашите мафини, заедно со парчиња ореви или суво грозје.