Консумиран во умерени количини, путерот може да му користи на вашето здравје. Содржи витамини А, Е и К2 и е важен извор на антиоксиданти. Овие супстанции ќе бидат корисни за здравјето на коските, очите, па дури и на тироидната жлезда.
Како се добива путерот?
Путер се добива од павлака одделена од свежо млеко. Кремот се меша енергично додека не го добиете путерот што ќе го одделите од течноста што се добива при овој процес. Во фабриките за да се добие путер во големи количини и за кратко време се користи центрифугалната сила, но можете да направите свој путер и дома!
Како можете да користите путер?
Аромата и текстурата на совршените колачи или совршениот сос се должат на путерот во нив. Најголемите готвачи знаат дека тајната на највкусната храна е токму путерот. Подолу ќе најдете неколку начини на кои можете да користите путер за дополнителен вкус.
Ароматичен путер
Овој путер можете да го користите кога готвите нешто во тава или да го додадете во сосови. Потопете неколку чешниња лук во малку маслиново масло, а потоа извадете го лукот. Во посебен сад, измешајте пакување путер со ова масло - маслото ќе му даде вкус и поинаква текстура. Можете да додадете свежи билки, ситно исечкан кромид или зачини. Ставете го путерот во пластична обвивка и добро завиткајте го, а потоа чувајте го во фрижидер.
Сосови за тестенини
Било кој сос за паста ќе има побогат вкус и попријатна текстура ако додадете малку путер заедно со маслиновото масло. Кога треба да ставите маслиново масло, пробајте да замените половина од потребната количина на маслиново масло со малку путер и ќе забележите посилна арома во вашата храна.
Во крем супа
Секоја крем супа може да се претвори во нешто магично со малку путер!