Тиквата може да се најде во зелена, светло зелена и жолта боја, и може да се јаде сурова или варена. Обично, се јаде кога ќе достигне големина од 20 см; ќе порасне многу повеќе за да достигне зрелост, но веќе нема да може да се јаде. Една од придобивките на овој зеленчук е што може да замени друга храна богата со јаглехидрати и масти.
Придобивките од тиква
Како можете да користите тиква?
Печени парчиња тиква
Обидете се да исечете неколку тикви така што ќе добиете форми слични на помфрит. Во сад, измешајте белка од јајце, малку млеко, рака рендан пармезан и рака трошки од леб. Додадете ги омилените зачини, а потоа извалкајте ги парчињата тиква во оваа смеса. По 25-30 минути во рерната, ќе добиете вкусен гарнир полн со витамини, што сигурно ќе им се допадне на децата!
Паста од тиква
Доколку сакате да ја намалите количината на јаглехидрати во вашата исхрана, пробајте ги тестенините од тиква. Користете додаток за ренде за да направите тенки ленти од тиквата, слични на шпагети. Сварете ги со малку маслиново масло и лук 5-7 минути, сè додека не станат “ал денте”. Овие вкусни тестенини од тиква можете да ги послужите со вашиот омилен сос.
Салата од сурова тиква
Во сад измешајте тенки парчиња тиква, неколку ливчиња нане, копар, млад кромид и фета сирење. Потоа додадете малку сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер по вкус. Едноставна и вкусна салата!